Książka opisuje wszystko to, co chcielibyśmy wiedzieć na temat narkotyków. Jaki jest ich wpływ na nasze zachowanie, czego mogą one prowadzić oraz wiele innych wiadomości. Podzielona jest ona na rozdziały opisujące: 1. Ciekawostki na temat narkotyków, w którym znajdziecie wiadomości takie jak( Dlaczego ludzie biorą narkotyki, jak...
Nowoczesny podręcznik, mieszczący w umiarkowanej objętości (jeden tom, 682 strony) pełny wykład chemii organicznej na wysokim, akademickim poziomie, w zakresie odpowiadającym potrzebom studentów wydziałów chemicznych na uniwersytetach i politechnikach. Dobór i sposób prezentacji materiału sprawiły, że z książki mogą z powodzeniem...
Uaktualnione wydanie wyjątkowego kompendium wiedzy o najważniejszych związkach organicznych pochodzenia naturalnego. Naturalne . związki organiczne pełnią kluczową rolę we wszystkich procesach życiowych, a wykorzystanie wiedzy na temat ich budowy, właściwości, mechanizmów działania fizjologicznego i zastosowania, umożliwia...
W książce omówiono: budowę cząsteczki i podstawowe pojęcia w chemii organicznej, główne grupy związków chemicznych, biomolekuły, zagadnienia stereochemii, zastosowania chemii organicznej w preparatach i materiałach codziennego użytku, projektowanie syntezy organicznej jako narzędzia zarówno do tworzenia nowych struktur, jak i...
W tomie 2 omówiono przede wszystkim syntezy: - metanolu i kwasu octowego - tlenków etylenu i propylenu oraz glikolu etylenowego styrenu oraz kumenu i fenolu - akrylonitrylu, a także chlorku i octanu winylu - eterów alkilowych
Jest to pierwsza część nowego wydania dwutomowej monografii, w której opisano podstawowe syntezy organiczne realizowanych w skali przemysłowej. W tomie 1 omówiono pochodzenie i zasoby surowców energochemicznych gazu ziemnego, ropy naftowej i węgla, wyodrębnianie z produktów naftowych węglowodorowych surowców do syntez...
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na...
Obszerny anglojęzyczny katalog indeksów retencji RI i widm mas ponad 1100 substancji, z których dotychczas wiele nie zostało scharakteryzowanych (m.in. flawonoidy). Dla ponad 60% przedstawionych związków w literaturze nie ma podanych wartości indeksów, a dla ponad 70% związków nie było opublikowanych widm mas. Jest to autorski...
Charakterystyka odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności Chemiczne i biologiczne właściwości witamin Odżywcze i funkcjonalne cechy masła Omówienie alergenów występujących w surowcach i produktach żywnościowych
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na...