Przeczytaj tę książkę, a twoje postrzeganie własnego ciała zmieni się o 180 stopni… Skąd bierzemy energię do życia? Z czego wynika nasza odporność? Dlaczego zmagamy się z nad- lub niedowagą? Gdzie mają swój początek alergie? Co może powodować depresję? To niesamowite, jak wiele zależy od… naszych jelit. Tak dotąd niedoceniane,...
Nieprzyjemne wzdęcia, dyskomfort, ciężkość, a czasem otyłość i zaparcia to dolegliwości, które chronicznie dokuczają milionom ludzi. Z powodów anatomicznych w szczególny sposób prześladują one kobiety. Jednocześnie tematy te należą do krępujących nawet w kontaktach z lekarzem, dlatego często cierpimy po cichu, tracąc przez to...
„Jedz brudniej” to szokujące zalecenie, szczególnie gdy pada z ust specjalisty medycznego. Okazuje się jednak, że dr Axe się nie przejęzyczył. Szczególnie jeśli dodamy: „Jedz brudniej, zadbaj o jelito”. Jeżeli nigdy nie słyszałeś o jelicie nieszczelnym, mogłeś poświęcić całe lata na tropienie poszczególnych objawów czy...
Coraz więcej osób wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe zawarte m.in. w zbożach, takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa łączy się zatem z pewnymi ograniczeniami i zmianą nawyków żywieniowych, nie...
Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, kamienie żółciowe, które ma większość ludzi, powodują powstawanie przewlekłych chorób, takich jak schorzenia serca, zapalenie stawów, SM, nowotwory czy cukrzyca. Dzięki temu odkryciu Autor – ekspert z dziedziny medycyny naturalnej, Ajurwedy, irydologii, Shiatsu oraz medycyny...
Chorujesz na wątrobę lub przeszedłeś poważną operację związaną z wątrobą? Jesteś w ciąży, a lekarz zdiagnozował u Ciebie chorobę wątroby? Nie wiesz, co dalej – jak się odżywiać, co wolno, a czego nie wolno Ci jeść? Poniższy poradnik w prosty sposób wyjaśni Ci, jakie są zasady diety wątrobowej, wskaże produkty zalecane oraz...
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: ·...
Podręcznik podzielono na części zawierające słownik podstawowych terminów biochemicznych, rozdziały opisujące metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych, białek i aminokwasów, kwasów nukleinowych i witamin oraz rozdziały dotyczące utrzymania homoestazy energetycznej, a także zasad właściwego żywienia i układania fizjologicznej...
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku...
Niniejszy poradnik jest źródłem informacji przeznaczonych dla ludzi cierpiących na celiakię. Być może wróciłeś właśnie od lekarza, który poinformował Cię, że należysz do grona chorych – a może Twoje dziecko lub wnuka poddano badaniom na występowanie celiakii, czy też sam podejrzewasz od dawna, że cierpisz na to schorzenie. Czy...